Skattefri julegave til ansatte?

Det kan være hyggelig å gi en julegave til de ansatte, styremedlemmer eller forretningsforbindelser. Man kan benytte muligheten til å skjemme bort sine ansatte litt ekstra. Kanskje til og med pleie båndene til partnere og eksisterende kunder. Men hvordan er egentlig reglene rundt dette?

Julebord regnes ikke som skattepliktig inntekt for dine ansatte. Men, vær klar over at julebordet må regnes som «rimelig», det vil si innenfor aksepterte rammer og noe alle eller mange av de ansatte er med på. I tillegg har du som arbeidsgiver fradragsrett for kostnadene knyttet til julebord.

Gaver til ansatte

Gaver til ansatte er skattefri dersom den for eksempel er en julekurv eller et gavekort. Gaven skal ikke kunne innløses i kontanter. Verdien av gaver i løpet av ett år må ikke overstige 5 000 kroner pr ansatt, og du som arbeidsgiver kan kreve fradrag for disse kostnadene. Hvis de ansatte har fått gaver tidligere det året, må du altså trekke fra prisen for eventuelle andre gaver når du skal kjøpe julegaver. Tidligere kunne verdien på gaven fastsettes basert på prisen du som arbeidsgiver betalte for å kjøpe gaven, men nå er det markedsverdien som gjelder. Det betyr at innkjøp til rabattert pris blir overstyrt av prisen i det åpne markedet.

I tillegg til den generelle ordningen på kr. 5000,- bør du vite at det finnes flere ulike satser for skattefrie oppmerksomhetsgaver:

Kr. 8000,- Tjenestetid i minst 20 år og deretter hvert tiende år
Kr. 4000,- Bedriften har bestått i 25 år eller antall år delelig med 25
Kr. 4000,- Arbeidstaker gifter seg
Kr. 4000,- Arbeidstaker fyller 50 år og deretter hvert tiende år
Kr. 4000,- Arbeidstaker slutter etter minimum 10 år i bedriften eller går av pensjon

Gaver av bagatellmessig verdi. Uavhengig av reglene om gaver, kan det gis gaver av” bagatellmessig verdi”. Dette er for eksempel blomster, konfekt, rimelig vinflaske. Slike gaver er ikke skattepliktige for mottaker.

Fri telefon som gave

Beløpsgrensen er hevet til 5000 kroner per ansatt, og da kan man gi både fri telefon og internett som gave. Fri telefon og internett som gave vurderes til å ha en verdi på kr 4392 kroner uansett hvor mye som dekkes.

Det betyr at hvis du gir fri telefon eller internett i gave til en ansatt, har du kun 608 kroner igjen å bruke på andre gaver, for eksempel julegaver.

Arbeidstaker sparer skatt av 4392 kroner ved å få fri telefon som gave fremfor en naturalytelse. Du som arbeidsgiver sparer også arbeidsgiveravgift ved å gi fri telefon som gave fremfor en naturalytelse.

Gaver til styremedlemmer

Reglene er de samme som til ansatte, max 5000 kr i året.

Gaver til innehaver av enkeltpersonforetak

Hvis du eier ENK, har du ikke rett på skattefri gave til deg selv fra bedriften. Det er fordi du og enkeltpersonforetaket rent juridisk er samme “person” og du regnes ikke som ansatt i bedriften.

Hvis du har et aksjeselskap kan du ansette deg selv i eget selskap, og dermed få gave på lik linje som andre ansatte.

Gaver til forretningsforbindelser som leverandør eller kunde

Reglene litt annerledes og du kan både få skattefradrag og MVA-fradrag for gaver men verdien må være under 100 kroner. Hvis du kjøper gaver til forretningsforbindelser til en verdi mellom 100 og 275 kroner, kan du få skattefradrag. Du har ikke rett på fradrag for MVA på gaver som er dyrere enn 100 kroner. Hvis du kjøper gaver over 275 kroner til en forretningsforbindelse, får du hverken fradrag for skatt eller MVA.

Trenger du en regnskapsfører som kan ta ansvar for ditt regnskap? Kontakt oss her for en hyggelig og uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg.

Tags: No tags

Comments are closed.